گاهشمار و نحوه استفاده از آن


واژه گاهشمار در فرهنگ نجومی، به معنای اصول و قوانینی است که تنظیم زمان، تقسیم و گروه‌بندی روزها را به واحدهای کوچک یا بزرگتر و نیز استخراج موقعیت ستارگان و موضع افلاک را بیان میکند. آنچه در این وب سایت مورد توجه و تحقیق قرار گرفته شامل:
• نمایش گاه‌شمارهای رایج عبری، فارسی، میلادی و قمری به صورت جدول تطبیقی، برای مدت 217 سال، از سال 1900 تا 2116 میلادی، (مطابق با 5660 تا 5877 عبری و از 1279 تا 1495 شمسی و از 1317 تا 1541قمری)
• پاراشای شبات ها
• محاسبه ساعت شروع و پایان شبات ها
• تعیین اوقات شرعی، پایان مینحا، زمان طلوع و غروب آفتاب (قابلیت انطباق با طول و عرض جغرافیایی سراسر نقاط جهان)
• روش خودش‌ها
• محاسبه تاریخ سن تکلیف دختر و پسر یهودی ( بت میتصوا و بر میتصوا)
• مشخص نمودن صور فلکی ماه‌ها و سالهای چینی همراه با توضیحات درباره هر کدام
• تعیین اعیاد یهودی
• تعیین سالهای کبیسه
• تعیین ساعتهای تابستانی
• ساعات محلی چند شهر جهان
• سال نامه چهارگانه از سال 1900 تا 2116
در هنگام طراحی و پدید آوردن این صفحه تلاش بر این بوده تا آن را به بهترین نحو ممکن ساده و قابل فهم برای همگان در آوریم تا شما عزیزن براحتی بتوانید از آن استفاده کنید.

اکنون به شرح هر یک از قسمت های صفحه Calendar  می پردازیم:
1- قسمت اول  Calendar به بخش تبدیل تاریخ یا Convert  اختصاص یافته که در واقع یک گاه شمار چهار گانه عبری، شمسی، میلادی و قمری است. در این بخش شما می توانید با وارد نمودن ( روز ، ماه و سال) مورد نظرتان بصورت شمسی یا میلادی و با کلیک کردن بر دکمه Convert اطلاعات ذیل را دریافت کنید:
• اطلاعات تطبقی و کامل یک گاه شمار چهارگانه بصورت روز به روز
• نام پاراشای شبات هفته (در صورت کلیک نمودن روی نام پاراشا ،می‌توانید اطلاعاتی راجع به خلاصه آن پاراشا مشاهده نمایید.)
• زمان روشن کردن چراغ شبات Candle Lighting (تنها در صورتیکه روز مورد نظر مصادف با جمعه باشد مشخص خواهد شد)
• ساعات غروب و طلوع خورشید برای روز مورد نظر در جدول پایین صفحه مشخص می‌شود.
• نماد صور فلکی ماه مورد نظر مشخص خواهد شد ( که با کلیک نمودن بر آن سمبل توضیحاتی راجع به خصوصیات آن صور فلکی خواهید داشت. ضمنا نمادهای صور فلکی ماه ها بر اساس گاه شمار عبری تنظیم شده است.)
• نماد سال های چینی مشخص خواهد شد. (که در صورت کلیک نمودن بر روی تصویر آن، توضیحاتی راجع به خصوصیات آن نماد چینی را دریافت خواهید نمود.)

2- دکمه های Bat Mitzvah و یا Bar Mitzvah: در صورتی که در قسمت میلادی یا شمسی، تاریخ تولد مورد نظر خود را وارد کنید، با کلیک نمودن روی یکی از این دکمه ها، تاریخ برگزاری آیین بر میتصوا یا بت میتصوا به شما نشان داده می شود
3- دکمه Clear: جهت پاک نمون کلیه اطلاعات موجود در صفحه Calendar می باشد.
4- دکمه Today: با استفاده از این دکمه می توانید، تاریخ امروز و ساعات شرعی آن و دیگر اطلاعات موجود در بخش Calendar را داشته باشید.
5- برای تغییر دادن روزِ هفته و اطلاعات مربوط به آن، می توانید از دکمه های روز شمارSun,Mon,Tue … استفاده کنید. نیز می توانید با استفاده از دکمه Next Week تاریخ هفته آینده و با Last Week تاریخ هفته گذشته را داشته باشید.
6- برای استفاده دقیقتر از دکمه Today و ساعات شرعی لازم است ابتدا نام شهر خود را در لیست موجود انتخاب کنید.
7- در صورتیکه نام شهر مورد نظر شما در لیست شهرها وجود ندارد، می توانید مشخصات لازمه مشتمل بر نام شهر و طول و عرض جغرافیایی را در قسمت پایین صفحه وارد کنید و بعد از آن دکمه Today را فشار دهید.
8- Time zone همان فاصله زمانی یا اختلاف ساعت مکان شما با گرینویچ می باشد، به عنوان مثال این عدد برای تهران (5/3) ساعت و برای لس آنجلس (8- ) ساعت می باشد. و محدوده آن از 14+ تا 14- است.
9- برای محاسبه طول و عرض جغرافیایی مکان خود می توانید به نقشه های رایج شهر خود یا آدرس http://www.satsig.net/maps/lat-long-finder.htm مراجعه کنید
10- طول جغرافیایی یا Longitude همان خطوط عمودی و منحنی نصف النهار در نقشه می‌باشد که محدوده صحیح آن از 180- تا 180+ درجه می باشد.
11- عرض جغرافیایی یا Latitude همان خطوط صاف افقی در نقشه می باشد که مدار نام دارد و در این سایت محدوده صحیح آن از 66+ تا 55- درجه می باشد.
12- ساعات تابستانی و نحوه تنظیم آن DAYLIGH SAVING TIME:
در سال 1907 میلادی شخصی به نام ویلیام هولت پیشنهاد نمود که برای بهره گیری از روشنایی روزهای تابستان، یک ساعت به ساعت رسمی یا زمان استاندارد افزوده شود. این تحول و نو آوری از زمان جنگ جهانی اول در بعضی از کشورها متداول شده است، که هنگام آغاز بهار ساعت ها یشان را یک ساعت به جلو ببرند. بدین ترتیب در آغاز بهار یک ساعت به زمان رسمی افزوده خواهد شد و در آغاز پاییز با کاستن یک ساعت، مجداد آنرا به زمان رسمی پیشین باز می گردانند.
به عنوان مثال در بیشتر ایالات آمریکا هر ساله در دومین یکشنبه ماه مارچ، ساعت ها یک ساعت به جلو کشیده می شود و در آخرین یکشنبه ماه اکتبر، ساعت ها یک ساعت به عقب کشیده خواهد شد. اجرای سیستم ساعت تابستانی در بعضی از کشورها انجام نمی گیرد.
لذا برای تعیین دقیق ساعت رسمی (زمان استاندارد) و یا ساعت تابستانی، جهت روشن نمودن چراغ شبات، ساعت شرعی، پایان مینحا، طلوع و غروب آفتاب، شما می توانید در صورتیکه مکان مورد نظرتان بر اساس ساعت تابستانی تنظیم شده گزینه YES را کلیک کنید و در غیر این صورت دکمه NO را کلیک کنید.
13- زمان رسمی Standard Time :
بر اساس یک سیستم زمانی بین المللی با تقسیم نمودن کره زمین بر 24 قاچ ( هر 15 درجه) یا یک ساعت، بخشی از یک منطقه وسیع ایجاد خواهد شد که نصف النهار نامیده می شود. زمان متوسط مرکز نصف النهار (قاچ) را بعنوان زمان رسمی سرتاسر آن قاچ تعیین کرده اند.
14- نصف النهار گرینویچ (G.M.T) یا Greenwich Meantime : نصف النهار گرینویچ بعنوان نصف النهار مبدا برای اندازه گیری طول جغرافیایی بکار می رود. محل آن واقع در ساحل جنوبی رودخانه تایمز در 8 کیلومتری لندن می باشد. زمان متوسط گرینویچ یا نصف انهار مبدا صفر در نظر گرفته شده است.
15- برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تاریخ تقویم، گاهشمارهای رایج و منسوخ ملل مختلف و چگونگی آن همچنین ویژگی‌های دینی، فرهنگی و قومی، همراه با انطباق تقویم های چهار گانه می‌توانید از کتاب (انطباق لحظه ها) تالیف یوسف ستاره شناس استفاده کنید.